Islamkritik

Islam, en totalitär politisk ideologi som av sina anhängare kräver att de skall eftersträva dominans med alla nödvändiga medel. Saklig och motiverad kritik av islam, koranen och Muhammed, ej riktad mot muslimer som individer eller folkgrupp.

2004/09/14

Arabiska siffror och vem uppfann nollan?

Kunskapsbanken - Stockholms universitet

"Araberna uppfann nollan!" brukar det förtjust utropas.


Ett sätt att markera tolerans
Och så har någon fått visa sin allmänbildning, tolerans och uppskattning för andra kulturers bidrag till mänsklighetens samlade kunskapsmassa.


Andra upphovsmän
Nåja, araberna har säkert uppfunnit både det ena och det andra. Men nollan hör inte till deras bidrag i alla fall.


Den vediska kulturen
Nollan kommer som så mycket annat från det vediska Indien, en förislamisk kultur.


0, 1, 2, 3...
Det vi idag kallar arabiska siffror 0, 1, 2, 3.. etc, är i själva verket indiska siffror, inlånade av araberna och importerade av västerlandet omkring tusen år senare.


Så var det med det.

7 Comments:

 • At 11 juli, 2007 17:20, Anonymous Anonym said…

  Araberna bruker säga att de har uppfunnit alla kunskaper ,inte bara siffrorna .Jag vill fråga bara en sak ,varför importerar arabar alla varor från alla andra länder hittils? eller har ni hört nångång att nåt arab land har tillverkat en nål eller en liten aparat ?
  araber vet inte att man måsta ta ansvar till det man säga.De bruker
  prata utan respect till sanningen.
  När min lärare visste att jag var kristen på 7nde klassen ,han sa :
  när jesus födde ,sa våra profit muhammad till hans folk ,gå och hälsa på jesus.
  jag blev förbannad men jag kunde inte diskutera ,eftersom det är förbuden att man berätta sanningen
  i arabiska eller islamiska länder.

   
 • At 18 maj, 2008 01:03, Anonymous Anonym said…

  Vad har Araberna med Islamkritik att göra? Finns ju kristna och Jude araber. Ja vad jag har läst så är nollan från arabiskan och siffrorna lånade araberna från Indien Sifr brtyder noll på arabiskan. Men det skulle ju vara kul om du hade nån länk som bevis på att arabena inte uppfan nollan. Försök att hålla dig till Islamkritik för att araberna har ju inte varit muslimer i evighet. Bara 15% av muslimerna i världen är Araber så att du vet. mvh Anders

   
 • At 18 maj, 2008 01:09, Anonymous Anonym said…

  Siffran 0 och därmed positionssystemet sägs ha uppfunnits inom tre kulturer. Först ut verkar Kina ha varit, dock utan att verkligen räkna med talet. De nästa två var Indien samt mayacivilisationen i nuvarande Guatemala, södra Mexiko och norra Honduras. Av dessa tre var det enbart mayakulturen som räknade med noll och använde negativa tal. Maya använde talen i sin komplicerade mayakalender.

  Europa och västvärlden har dock fått nollan från Indien. Kunskapen och tanken på noll spreds först till arabernas högkultur och därifrån vidare till Europa. Noll heter för övrigt "Sifr" på arabiska vilket är ursprunget till ordet "siffra"... Med andra ord så var det araberna som utvecklade nollan och att utveckla är nästan bättre än att uppfina efter som det man uppfiner redan finns igentligen.. mvh Andres

   
 • At 24 januari, 2010 14:29, Anonymous Frågor, frågor ... said…

  Jag förstår inte vad undertecknad (tidigare inlägg)syftar på när han särskiljer "uppfunnen" från "utvecklad". 0:ans natur tillåter den endast att finnas i sammanhang med andra siffror vilket bildar tal som bl.a. kan vara högst abstrakta, ensam är den just ingenting. Antagligen så använde man sig av 0:an för att handskas med olika filosofiska problem såsom arkitektur, religion/världsuppfattning m.m. Vedakulturen är förmodligen en av de äldsta och sofistikerade kulturer med djupgående inslag av både ordning- och kaosföreställningar där 0:an förmodligen ansågs som en självklarhet. Min fråga är hur 0:an kan ha genomgått någon förvandling inom den arabiska kulturen, användningsområdena är förmodligen av samma natur; att beskriva dimensioner. Hur man kan utveckla något som 0:an strider enligt mig just mot matematiken - it makes no sense.

   
 • At 07 februari, 2010 01:41, Anonymous Anonym said…

  Kul att du nämner araberna när du ändå vill kritisera islam.. Enligt arabisk historia så var den arabiska mannen som uppfann nollan kristen så visst har du gjort bort dig lite hahaha

   
 • At 07 februari, 2010 01:45, Anonymous Bengt said…

  Att du inte skäms att driva en blogg med så lite kunskap. Att du inte vet skillnaden på arab och muslim är ju "sandlådenivå"

   
 • At 03 mars, 2014 17:24, Anonymous nataly bazan salvatierra said…

  hej vad det inte indianerna som uppfann siffrorna för att vi studerar det i klassen

   

Skicka en kommentar

<< Home