Islamkritik

Islam, en totalitär politisk ideologi som av sina anhängare kräver att de skall eftersträva dominans med alla nödvändiga medel. Saklig och motiverad kritik av islam, koranen och Muhammed, ej riktad mot muslimer som individer eller folkgrupp.

2004/09/14

Myten om Andalusien

I det klimat som råder i västeuropa verkar det ofta som om den muslimska tiden i Spanien var någon sorts guldålder.


Europeiska intellektuella talar lyriskt om den muslimska medeltida toleransen som om den vore överlägsen den humanistiska liberala tradition vi tar för självklar i väst.


Det medeltida kristna Europa var inget att beundra, och det är inte uteslutet att den muslimska världen på den tiden kunde klassas som mer civiliserad.

Men sedan dess har inget positivt över huvud taget hänt inom den muslimska världen, samtidigt som västvärlden i allt väsentligt avskaffat religionen.


Istället för att avsäga sig kontrollen över sina liv till någon låtsaskompis i skyn anser de flesta västerlänningar idag att de är fullt kapabla att själva ta ansvar för sina handlingar. Man är fri att göra som man vill, och man får själv ta ansvaret.


- Det är fel att jämställa det medeltida kristna Europa med dagens sekulariserade Europa

- Det är inte fel att jämställa den medeltida muslimska världen med den nutida muslimska världen.

- Med dagens mått kan inte det muslimska medeltida Spanien kallas tolerant. Det var ett terrorvälde där Dhimmi var utsatta för godtycke från de härskande muslimerna.


På många håll är nutida muslimska länder värre än medeltida muslimska länder, och har drivits till det tillståndet med starkt folkligt stöd, från en befolkning vars idévärld är direkt styrd av islam.


Demokrati är inte på något vis en garanti för en anständig tillvaro för den som tillhör en minoritet. Demokrati är inte en garanti för en anständig tillvaro för någon om större delen av befolkningen har felaktiga uppfattningar om verkligheten.


Är ett liv som Dhimmi verkligen något eftersträvansvärt, bara för att vissa fått för sig att muslimerna var toleranta under medeltiden?

3 Comments:

 • At 03 augusti, 2005 16:36, Anonymous Anonym said…

  Vet du överhuvudtagen något om hur det var i spanien under medeltiden? var du där kanske? näääääääääääääää

   
 • At 29 november, 2005 08:03, Blogger ERYSICHTHON said…

  på tok för kort förklaring av andalusien under arabernas styre.
  Något som ofta påpekas med Andalusien under muslimernas regim är att det var en del i den muslimska världen där tolerans och vetenskap, medicin, arkitektur etc. blomstrade.
  Något som då ska tolkas som att detta var det enda område i europa som sådant förekom pga. att det styrdes av godhjärtade muslimska härskare. Kanske var Andalusien så proggressivt och fritt pga. att det var en kristen majoritet som med sin överlägsna kultur kunde driva på en utveckling? Kanske är Andalusien så himla romantiserat inom islamisk medeltidshistoria just pga att det var den enda provinsen med en sådan blomstring, tillsammans med Sicilien. Än en gång ett område med en majoritet av kristna som drev på kulturella framsteg och i viss mån naturligtvis uppmuntrade muslimer tillika.
  Dessutom blir jag ständigt så förvånad över hur totalt bortglömt det Byzantiska (de facto ROMERSKA) riket verkar vara i västerländsk historia. Nästan hela den kultur vi idag gärna associerar som "arabisk/muslimsk" och som under Europas medeltid påstås ha varit överlägsen denna, i själva verket var ärvd byzantinsk kultur. Arkitekturen, litteraturen, filosofin, jag menar herregud! Kolla på en traditionell moské, och se en bild på en traditionell byzantinsk/ortodox kyrka...det är samma "features". Inte blir iaf. jag mindre misstänksam då samtliga de större områden; Syrien, Palestina, Egypten samt nordafrika, inom kalifatet var områden de erövrat ifrån Bysans.....jag såg nyligen ett program av BBC med en somalier eller dylikt som undersökte Cordoba och Sicilien och bedårades av den arabiska kultur som muslimerna fört med sig. Han, och övriga som talar om den här tiden, verkar glömma att araberna endast kopierat grekerna och syrianerna samt i stor mån den sköna persiska kultur som fanns innan erövringen av även detta en gång i tiden blomstrande land.
  Iaf. min poäng är, det var aldrig de arabiska härskarna som stod för den kulturella blomstringen i Andalusien eller något av sina områden, utan i sjävla verket de erövrade folken som efter ett antal hundra år blivit assimilerade in i Islam och endast kvarhållna för olika smutsiga hantverk såsom handel osv. Och mycket riktigt förfaller den arabiska kulturen redan kring 1100. Och sedan dess...då de inte lyckats erövra fler större civiliserade områden att plundra, har allt stått sig still. Det är därför Europa ständigt har varit så viktigt för muslimer att kunna gripa tag i ...inte för att sprida koranen..utan för att kunna få nånn slags utveckling till sina despotiska stater, för utveckling är något de själva i sin egenskap av kamelfarande ökenbanditer är fullkomligt oförmögna att pådriva.

   
 • At 23 september, 2007 23:44, Anonymous Anonym said…

  allvarligt:O, gör ngt bättre än att sitta där och beskriva hur islam var på medeltiden:S det finns tillräckligt många som visar hur bilden av islam ska vara, som trycker ner den, det räcker så, för hellvete

   

Skicka en kommentar

<< Home